Top 10 Stichtse Vecht

Home > Ontdek Stichtse Vecht > Top 10 Stichtse Vecht

Top 10 Stichtse Vecht

De top 10 die u moet zien in Stichtse Vecht

1. De Vecht

Maak een vaartochtje over de Vecht. Huur een boot met schipper bij een van de rederijen en laat u varen langs de buitenplaatsen, mooie dorpjes, molens en kastelen als Nijenrode en Gunterstein. Of huur zelf een sloep bij een van de vele sloepverhuurders en geniet van een uniek dagje uit. Adressen vindt u op VVV Stichtse Vecht.

2. Slot Zuylen

Bezoek dit prachtige kasteel en waan u terug in de 18de eeuw, toen de beroemde Belle van Zuylen hier woonde. Een bijzondere geschiedenis, mooie verhalen, kunst en antiek en een prachtig park om doorheen te dwalen.

3. Vredegoed

In Streekmuseum Vredegoed in Oud Maarsseveen beleeft u het boerenleven in vroeger tijden. In de deel van een boerderij zijn kamertjes ingericht met oude ambachten, interieurs, een winkeltje of een kaasmakerij. Of aai de lammetjes en de koeien! Hier beginnen ook twee wandelpaden, dwars door de prachtige natuur van dit veenweidegebied.

4. Fietsroutes

Fiets een van de thematische fietsroutes die te vinden zijn op www.zichtopdevechtstreek.nl. Er is ook een gratis app van! Ontdek de omgeving met de buitenplaatsenroute, de molenroute of de Waterlinieroute. De Koningsroute gaat zelfs langs alle 12 kernen van Stichtse Vecht. Fietsverhuur vindt u in Breukelen en Maarssen. Zie voor de adressen op VVV Gooi & Vecht. Ook graag een stukje met de boot? U kunt de fiets meenemen op de fietsboot.

5. Vechtstreekmuseum

In het Vechtstreekmuseum in Maarssen komt u van alles te weten over de geschiedenis van dit gebied, over de rivier zelf, de bewoners, de buitenplaatsen, de kunst. Over het jaagpad langs de Vecht loopt u zo het historische dorp Maarssen in, om daar te genieten van de vele monumenten, winkels en gezellige horeca.

6. Fort Nieuwersluis

Rond Fort Nieuwersluis is een hele leuke Waterliniewandeling uitgezet. Het startbord van deze wandeling staat voor de voormalige Willem III-kazerne bij de brug, nu een vrouwengevangenis. Loop door het dorp en om het forteiland in en eindig op het fortterras. Hier is elke zondag een Theetuin met de lekkerste versgebakken taarten.

7. Streekproducten

Houdt u van streekproducten? Haal dan bij kaas- en ijsboerderij De Willigen, tussen Vreeland en Nigtevecht, een huisgemaakt boerenijsje. Tip: proef eens het rabarberijs! Meer bij het dorp ligt korenmolen De Ruiter. Hier kunt u elke zaterdag vers gemalen meel en allerlei lekkere bakproducten kopen. En neem dan meteen een potje Vreelandse honing mee.

8. Kasteel Loenersloot

Dit kasteel is een verborgen parel aan de Angstel. Het kasteel met haar middeleeuwse toren en slotgracht is in de 18de eeuw tot buitenplaats verbouwd. Bevlogen gidsen vertellen alles over het bijzondere interieur en de lange geschiedenis van deze mooie plek. Het park is opengesteld voor het publiek. Reserveren bij Utrechts Landschap.

9. Strand!

Doe een dagje strand! Strand? Jazeker, en dat vlak bij de Vecht! Aan de Maarsseveense plassen zijn heerlijke zandstranden en speelweides voor de jeugd. Hier kunt u ook windsurfen, duiken of kanoën.
Natuurzwembad De Meent in Breukelen is onderdeel van een van de trekgaten van de Loosdrechtse Plassen. U zwemt hier midden in de natuur. En volgens velen is Zwemlust in Nieuwersluis het mooiste natuurbad van Nederland. Of neem een duik in 1 van de andere (openlucht)zwembaden. Ontdek het zelf!

10. Winkelen

De variatie aan leuke winkeltjes is enorm in Stichtse Vecht. Van de hipste kleding tot brocante of delicatessen. Uitpuffen kan gelukkig op één van de vele terrassen.