Recept Vechtse Kano

Home > Ontdek Stichtse Vecht > Recept Vechtse Kano

Recept Vechtse Kano

Onze eerste echte streeklekkernij: de Vechtse Kano. Een koekje met karakter, een eerbetoon aan onze mooie Vecht. Dit voorjaar kwam het voort uit een bakwedstrijd van de gemeente en is bedacht door Dana Dolman uit Stichtse Vecht. Met meerderheid van stemmen werd deze koek gekozen als het lekkerste recept. Deze streeklekkernij mag door iedereen gebakken worden. Veel bakplezier!

Recept voor ongeveer 8 Vechtse Kano's

Totale bereidingstijd: een uur wachttijd, 30 minuten bereidingstijd en ongeveer 20 min baktijd

Benodigdheden

  • ovale bakvormen 'kanoring'

de Vechtse Kano, een kano met roze in golfjes gespoten creme en frambozen

Kanodeeg

  • 160 gram witte basterdsuiker  
  • 250 gram boter
  • 320 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 280 gram witte chocolade (35 gram per kano)

Bereidingswijze kano

Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng basterdsuiker met boter, bloem, bakpoeder en zout tot een deeg. Laat ongeveer 1 uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg ongeveer 6 millimeter dik uit en steek er 8 kano’s uit. Vul de kano’s met 35 gram witte chocolade (bijvoorbeeld witte chocolade callets van Callebaut) bedek daarna de kano af met hetzelfde deeg. Bak de kano’s in de oven voor ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar. (hangt af van de oven, controleer altijd even tussendoor)

Frambozen botercrème

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 115 gram suikerbakkerspoeder
  • ½ bakje verse frambozen
  • 1 theelepel vanille extract

Bereidingswijze botercrème

Mix de roomboter met het suikerbakkerspoeder tot een romig geheel. Mix de frambozen in een blender fijn en voeg ze toe aan het boter mengsel. Mix 3 minuten op de hoogste snelheid. Voeg daarna de vanille extract toe en mix nog 3 minuten op de hoogste snelheid.

Zorg ervoor dat de kano’s volledig zijn afgekoeld voordat je de botercrème erop spuit.

Decoreer met eventueel frambozen of witte chocolade krullen.

Beschrijving door de bedenker van het officiële streekproduct

Stichtse Vecht word verbonden door de Vecht. Met een liefdevolle stroom bezoekt hij Maarssen, Breukelen en Loenen.

De Vechtse Kano brengt iedereen uit de – voorheen gescheiden – gemeentes samen. En wanneer je een hap neemt van het mooie gebak, word je verrast door de samenhangende smaak die de gemeente nu samen heeft. De krachtige smaak van de framboos staat sterk tegenover de verrassing van de zoete witte chocolade, omhuld en vastgehouden door de kanokoek.

Samen staan we sterker; en dat proef je.