Historie

Historie

Stichtse Vecht is een groene gemeente met een rijke historie. De gemeente wordt doorsneden door de Vecht, de mooiste rivier van Nederland, beroemd om de vele 17de- en 18de-eeuwse buitenplaatsen langs haar oevers. Maar ook de middeleeuwse kastelen, de boerderijen, molens, parken en weilanden vertellen elk hun verhaal over dit unieke gebied waar 1000 jaar geschiedenis in het landschap is terug te vinden.

Buitenplaatsen

Als er iets kenmerkend is voor de gemeente, zijn dat de buitenplaatsen wel. Buitenplaatsen werden in de 17de en 18de eeuw gebouwd als zomerhuis door rijke Amsterdammers. Hier, op het gezonde platteland, konden zij de vieze stad ontvluchten.

Buitenplaatsen

Brooklyn (Breuckelen)

Alle Amerikanen willen op de foto met de ophaalbrug in Breukelen, de ‘Brooklyn Bridge’. Deze fascinatie van Amerikanen komt niet uit het niets.

Brooklyn

theekoepel

Theekoepels

Al vanaf de 17de eeuw is de Vecht bekend om zijn theekoepels. Ze zijn in allerlei soorten en maten te vinden in de gemeente.

theekoepels

Waterliniegebied

De groepsschuilplaatsen, forten, houten huizen en onbebouwd gebleven weilanden laten zien dat Stichtse Vecht het hart van de waterlinie is. De Vecht was eeuwenlang belangrijk voor de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Waterliniegebied

Stinzenplanten

Menig landgoed, tuin en park wordt erdoor opgefleurd: de stinzenplanten. Spot ze in allerlei variaties en kleuren in onze natuurrijke gemeente!

Stinzenplanten

Nijenrode

Aan de oevers van de Vecht net ten zuiden van Breukelen ligt Kasteel Nijenrode. Het kasteel heeft een rijke en roerige geschiedenis die teruggaat tot de 13de eeuw en is tegenwoordig de thuisbasis van de Nyenrode Business Universiteit.

Nijenrode