Trouwen in het buitenland

Trouwen in het buitenland

  • Samenvatting

    • voor sommige landen heeft u een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig, zie: gang van zaken.
    • neem contact op voor een afspraak

    Nu contact opnemen met de gemeente

  • Gang van zaken

    In een ander land trouwen

    Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is alleen nodig als in het buitenland hier speciaal om wordt gevraagd.  

    In de verklaring staat:

    • dat u niet getrouwd bent
    • dat u en uw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen

    Afgifte verklaring

    • bent u Nederlander
    • woont u in Stichtse Vecht, of was Stichtse Vecht uw laatste woonplaats in Nederland
    • vraag dan de verklaring aan in Stichtse Vecht

    Documenten in andere talen

    • zijn uw documenten niet in het Nederlands, Duits, Engels of Frans, dan moet u deze laten vertalen door een beëdigd tolk/vertaler
    • ook kan legalisatie nodig zijn, dit verschilt per land
    • zijn document(en) in het buitenland vertaald, dan moet u ook de vertaling laten legaliseren
    • voor meer informatie bel de gemeente. Zie Contact en openingstijden

    Huwelijk in het buitenland

    • u moet voldoen aan de eisen die in dat land gelden
    • informeer hier naar op tijd bij de autoriteiten van het land waar u wilt trouwen

    Aanvragen

    • verklaring van huwelijksbevoegdheid vraagt u aan bij de gemeente
    • maak hiervoor een afspraak

    Afgifte document

    Als u alle documenten kunt laten zien, krijgt u de verklaring tijdens de afspraak direct mee.

  • Voorwaarden

    • u woont nu in gemeente Stichtse Vecht of de gemeente was uw laatste woonplaats
    • tijdens de aanvraag moet u een aantal documenten overleggen. Zie Meenemen
  • Meenemen

    U neemt mee van uzelf én uw partner:  

    • geldig identiteitsbewijs
    • afschrift van de geboorteakte. Deze kunt u aanvragen in de gemeente waar u bent geboren
    • uittreksel uit de basisregistratie personen. Hierin moeten uw nationaliteit, burgerlijke staat en eventuele eerdere huwelijken of partnerschappen staan vermeld. U kunt aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven 
    • als u eerder getrouwd bent geweest: een echtscheidingsakte, akte van ontbinding partnerschapsregistratie of overlijdensakte
    • u kunt dit aanvragen in de gemeente waar uw vorige huwelijk of partnerschapsregistratie is gesloten of waar uw vorige partner is overleden
    • woont u in het buitenland? Dan hebt u ook een bewijs nodig dat u daar woont en een bewijs van uw nationaliteit en burgerlijke staat, afgegeven door de autoriteiten van dat land.
    • zijn bovengenoemde documenten niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits opgesteld? Een in Nederland beëdigde vertaler moet de documenten dan eerst in het Nederlands vertalen voordat u ze kunt gebruiken. Soms is legalisatie van de documenten vereist. Dit hangt af van het land van herkomst van de documenten. Vraag dit na bij de gemeente. Legalisatie vindt plaats bij de rechtbank

    Twijfelt u of u de juiste documenten heeft, bel dan met de gemeente. Zie: Contact en openingstijden.

    Soms extra stukken aanleveren

    • gemeente zoekt uw gegevens op in de Basisregistratie Personen (BRP)
    • als niet alle gegevens erin staan, moet u aanvullende documenten inleveren
    • welke documenten dat zijn, hangt af van wat er in de BRP ontbreekt
  • Kosten

    € 22,80

    ​U kunt niet met creditcard betalen.

  • Extra 1