Nederlander worden door optie

Nederlander worden door optie

  • Samenvatting

    • maak afspraak voor informatiegesprek
    • als niet-Nederlander onder bepaalde voorwaarden de Nederlandse nationaliteit aanvragen
    • 2 mogelijkheden (afhankelijk van uw persoonlijke situatie): optie of naturalisatie

    Nu afspraak maken voor informatiegesprek

  • Gang van zaken

    De optieprocedure is de eenvoudigste, goedkoopste en snelste manier. Een belangrijk voordeel is dat u geen inburgeringexamen hoeft te doen. Wanneer u Nederlander wordt, kunnen uw kinderen ook Nederlander worden. Ze moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
    De aanvraagprocedure voor de Nederlandse nationaliteit begint bij de gemeente waar u staat ingeschreven. De gemeente bekijkt samen met u of u aan alle voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor een verzoek tot naturalisatie of optie.

    De gemeente informeert u in een gesprek over:

    • de voorwaarden waaraan u moet voldoen
    • de documenten die u moet overhandigen
    • de kosten
    • eventuele gevolgen van het aannemen van de Nederlandse nationaliteit (zoals het mogelijke verlies van de oorspronkelijke nationaliteit)

    U moet voor dit informatiegesprek een afspraak maken. Nadat u geïnformeerd bent, en u voldoet u aan de voorwaarden, kunt u telefonisch een vervolgafspraak maken met de gemeente voor het afleggen van een optieverklaring. Zie Contact & openingstijden.

    Als de aanvraag is ingediend onderzoekt de gemeente of u met de politie in aanraking bent geweest. Als u de laatste 5 jaar een gevangenisstraf, leerstraf, taakstraf of hoge geldboete heeft gekregen, kunt u namelijk geen Nederlander worden. Als u aan alle eisen voldoet zet de burgemeester zijn handtekening onder het besluit. Vervolgens krijgt u een brief van de gemeente met een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie.

    Naturalisatieceremonie

    De naturalisatieceremonie is een speciale, feestelijke bijeenkomst die door de gemeente wordt georganiseerd. U wordt pas Nederlander als u de ceremonie heeft bijgewoond en de verklaring van verbondenheid mondeling aflegt. Tijdens de ceremonie wordt aandacht geschonken aan de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. U moet binnen 1 jaar na de beslissing op uw aanvraag op de ceremonie verschijnen. Na de ceremonie duurt het nog ongeveer 1 week totdat de gemeente uw gegevens heeft aangepast. Daarna kunt u bij de gemeente een Nederlands paspoort en/of een Nederlandse identiteitskaart aanvragen (hieraan zijn kosten verbonden).

    Negatieve beslissing

    Als de aanvraag wordt afgewezen krijgt u daarvan schriftelijk bericht. Bent u het niet eens met de afwijzing dan kunt u bezwaar maken. Hoe dat moet kunt u lezen in de afwijzingsbrief.
    Meer informatie:

  • Voorwaarden

    Wanneer komt u in aanmerking voor de optieprocedure? U moet in ieder geval steeds een geldig verblijfsdocument hebben. Dit geldt niet voor EU onderdanen, zij moeten geregistreerd zijn bij de IND. En u moet onder andere behoren tot 1 van de volgende categorieën:

    • u bent meerderjarig, in Nederland geboren en u woont sinds uw geboorte onafgebroken in het Koninkrijk der Nederlanden
    • u bent in het Koninkrijk der Nederlanden geboren en hebt hier tenminste 3 jaar onafgebroken met een geldige verblijfsvergunning gewoond en u bent vanaf uw geboorte staatloos
    • u bent meerderjarig en u woont vanaf uw 4e jaar onafgebroken met een geldige verblijfsvergunning in het Koninkrijk der Nederlanden
    • u bent meerderjarig, oud-Nederlander en u woont tenminste 1 jaar onafgebroken in het Koninkrijk der Nederlanden op basis van een niet tijdelijke verblijfsvergunning
    • u bent tenminste 3 jaar getrouwd met uw Nederlandse partner en woont tenminste 15 jaar met een geldige verblijfsvergunning onafgebroken in het Koninkrijk der Nederlanden
    • u bent 65 jaar of ouder en woont tenminste 15 jaar met een geldige verblijfsvergunning onafgebroken in het Koninkrijk der Nederlanden
    • u bent minderjarig en staat onder het gezamenlijk gezag van een niet-Nederlandse vader of moeder en een ander die wel Nederlander is
  • Meenemen

    • geldig identiteitsbewijs
    • geldige verblijfsvergunning (indien van toepassing)
    • afschrift van uw geboorteakte, eventueel gelegaliseerd (als deze niet eerder is overlegd)
    • afschrift van uw huwelijksakte (indien nodig, eventueel gelegaliseerd, als deze niet eerder is overlegd)

    Vertaling door erkende tolk of vertaler

    Zijn de documenten opgesteld in een andere taal dan het Nederlands, Engels, Frans of Duits? Dan moet u waarschijnlijk een vertaling laten maken door een erkende tolk of vertaler. Soms moeten de documenten ook gelegaliseerd worden. Ze moeten dan in het land van herkomst op echtheid worden gecontroleerd. Het vertalen en legaliseren van documenten kan enkele maanden in beslag nemen. De kosten voor het vertalen en legaliseren moet u zelf betalen.

    Bruikbare legitimatiebewijzen zijn:

    • een geldig buitenlands reisdocument
    • een geldig verblijfsdocument van de IND
  • Kosten

    Aan de optieprocedure zijn kosten verbonden. Als uw aanvraag wordt afgewezen krijgt u uw geld niet terug. De kosten moet u bij de aanvraag direct betalen.​ U kunt niet met creditcard betalen.

  • Landelijke wetgeving

  • Extra 1