Wees alert op teken

Home > Inwoners > Nieuws > Wees alert op teken

Wees alert op teken

16 april 2018 - De afgelopen decennia neemt het aantal tekenbeten toe in Nederland. Een tekenbeet kan ervoor zorgen dat u de ziekte van Lyme krijgt; een ziekte die onder andere vermoeidheidsverschijnselen kan veroorzaken. Reden genoeg dus om alert te zijn.

Teken zijn erg kleine, platte spinachtige diertjes. Ze zijn vooral te vinden in bossen en duinen, en soms ook in parken en tuinen binnen de bebouwde kom. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken, in hoog gras of tussen dode bladen.

Controleren

Controleer altijd uw lichaam en uw kleding op tekenbeten als u in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heeft u een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hiervoor zijn speciale tekentangen te koop bij de drogist. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Denkt u dat de teek al langer dan 24 uur in uw huid heeft gezeten? Overleg dan met uw huisarts.

Meer weten

Wilt u meer informatie over teken en de ziekte van Lyme? Kijk dan op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): www.rivm.nl/tekenbeet.

RSS