Samenwerkingsovereenkomst Kleine Landschap Elementen ondertekend

Home > Inwoners > Nieuws > Samenwerkingsovereenkomst Kleine Landschap Elementen ondertekend

Samenwerkingsovereenkomst Kleine Landschap Elementen ondertekend

20 juni 2019 - Wethouder Van Dijk heeft op maandag 17 juni de samenwerkingsovereenkomst aanleg kleine landschapselementen ondertekend op de thuisbasis van Landschap Erfgoed Utrecht, huize Oostbroek in De Bilt. De proef wordt nog twee jaar voortgezet en uitgebreid met meer partijen.

Het Platform Kleine Landschapselementen maakt het buitengebied mooier en biodiverser door het aanleggen of herstellen van kleine landschapselementen. Dat zijn bijvoorbeeld poelen, lanen, knotwilgen, houtwallen en bosjes. Het platform kleine landschapselementen is onlangs uitgebreid van negen naar 15 partijen die zich samen actief inzetten voor landschapsherstel.

Voortzetting van de proef

Wethouder Van Dijk: “Kleine landschapselementen zorgen voor een aantrekkelijk landschap voor mensen, dieren en planten. Ze zijn ook heel belangrijk voor de biodiversiteit. De afgelopen jaren zijn we er, dankzij de samenwerking in het platform, in geslaagd om voor de gemeente Stichtse Vecht circa 10 projecten te realiseren, die variëren van een geriefhoutbosje over een houtsingel tot huisboomgaardjes. We werken dan ook graag mee aan de voortzetting van deze proef om Stichtse Vecht nog mooier en meer biodivers te maken”.

Platform uitgebreid

Het platform Is wegens succes uitgebreid na een pilot in de gemeenten Soest, Leusden, De Bilt, en Stichtse Vecht in de periode 2017-2019. De gemeenten werken in de pilot samen met de agrarische collectieven Utrecht Oost en Rijn Vecht en Venen, Utrechts Particulier Grondbezit en Landschap Erfgoed Utrecht en de provincie Utrecht. Op 17 juni 2019 tekenden alle partijen een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. De nieuwe partijen zijn zes gemeenten: Bunnik, Houten,  Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Zeist. Het platform streeft naar verdere uitbreiding.