Plek voor gierzwaluw binnen project Merenhoef

Home > Inwoners > Nieuws > Plek voor gierzwaluw binnen project Merenhoef

Plek voor gierzwaluw binnen project Merenhoef

21 maart 2019 - Deze week zijn er 10 extra woningen gerealiseerd binnen het project Merenhoef in Maarssen.

Het gaat om 10 neststenen voor de gierzwaluw die in deze omgeving nestelt. De organisator van deze extra woningen is Jaap Langenbach uit Maarssen. Volgens Jaap is de locatie vrij kansrijk om bezet te worden, omdat er binnen honderd meter aan de Maarseveensevaart een aantal natuurlijke nesten aanwezig zijn. 's Avonds vliegen er circa 10 gierzwaluwen boven de buurt. Jaap geeft aan dat de kans bestaat dat er eerst een spreeuw gaat nestelen. Als de gierzwaluwen dat zien nemen ze de nesten over en zullen geleidelijk ook de andere stenen bezet raken. Voor de bewoners is er dan leuk vertier te beleven aan de vliegcapriolen van de gierzwaluwen.

Geschikte holtes als nestgelegenheid

Voor hun nestgelegenheid zijn gierzwaluwen afhankelijk van gebouwen met geschikte holtes. De gierzwaluw broedt in mei en juni. Ze hebben hun nesten in gebouwen, onder de dakgoot, achter de regenpijp, dakkapel, dakpan, of in een gat in de muur. Bij nieuwbouwprojecten is het belangrijk voldoende neststenen in de gevel te metselen voor dit stedelijk georiƫnteerde vogeltje.

Het voedsel van de gierzwaluw bestaat uit vliegende insecten, zoals muggen, (zweef)vliegen en dag- en nachtvlinders. Voor hun jongen verzamelen ze tot wel enkele honderden insecten per keer in een voedselbal, die vervolgens aan de jongen wordt gevoerd. Ze jagen boven uiteenlopende gebieden in dorpen en steden. Al het voedsel wordt gevangen in de lucht. De gierzwaluw is gespecialiseerd in het vangen van insecten in volle vlucht. Daarvoor zoeken ze meestal de luchtlagen op die op dat moment de meeste insecten bevatten, en dat kan best een flinke hoogte zijn.

RSS