“Maak Stichtse Vecht samen dementievriendelijk!”

Home > Inwoners > Nieuws > “Maak Stichtse Vecht samen dementievriendelijk!”

“Maak Stichtse Vecht samen dementievriendelijk!”

28 februari 2019 - Op 21 februari 2019 tekenden 7 nieuwe organisaties de Intentieverklaring Samen Dementievriendelijk Stichtse Vecht: bewonersvereniging Tienhoven & Oud-Maarsseveen, Gilde Stichtse Vecht, Kwadraad Maatschappelijk Werk, LEEF Maatschappelijke Dienstverlening, Careyn Snavelenburg, Saar aan Huis en Uitvaartverzorging Van Dijk.

Blijf normaal doen

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt een vorm van dementie, aldus Alzheimer Nederland. Iedereen krijgt er op de een of andere manier mee te maken. In de familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk. Tijdens de druk bezochte bijeenkomst in Boom & Bosch vatte een jonge vrouw die lijdt aan de ziekte Alzheimer de inzet van de campagne Samen Dementievriendelijk pakkend samen: ”Blijf normaal tegen me doen!”

Meer begrip

Wethouder Sociaal Hetty Veneklaas: “Dat is mij echt uit het hart gegrepen. Iedereen in Stichtse Vecht moet meer weten over dementie. We moeten meer oog hebben voor wat iemand met dementie nog wél kan, in plaats van te letten op wat iemand niet meer kan. In een dementievriendelijk Stichtse Vecht worden mensen met dementie volledig geaccepteerd. Het dagelijks leven van iemand met dementie kan een stuk gemakkelijker zijn met een beetje hulp van ons allemaal. Bijvoorbeeld van buurvrouw, winkelier, agent of ambtenaar die begrip tonen voor de ziekte en hebben geleerd hoe zij mensen met dementie het beste tegemoet kunnen treden. Als we allemaal een beetje moeite doen, kunnen we veel voor elkaar betekenen”.

Extra impuls voor campagne

Eind 2016 startte de campagne Samen Dementievriendelijk in Stichtse Vecht met het ondertekenen van een intentieverklaring door 16 organisaties. De afgelopen twee jaar ontving een aantal bedrijven en organisaties een certificaat ‘dementievriendelijk’. Ook deden veel inwoners mee aan de publiekstraining van Alzheimer Nederland. De campagne heeft een extra impuls gekregen door de gezamenlijke financiering door de gemeente en het STAG Fonds Stichtse Vecht. Speerpunten voor 2019 vormen bewonersorganisaties, de kerken en alles wat zich richt op sport en beweging.

Doe mee

Het thema van Wereld Alzheimer Dag (21 september) is dit jaar 'Samen Bewegen'. Hetty Veneklaas: ”We zijn goed op weg maar er valt nog een wereld te winnen. We roepen winkeliers, wijkcommissies, sportverenigingen, kerken en andere organisaties op om zich aan te sluiten bij de campagne. Doe mee en maak Stichtse Vecht samen dementievriendelijk!”

Wilt u met uw organisatie of vereniging aansluiten bij de campagne, laat het weten via samendementievriendelijk.sv@gmail.com. Daar kunt u ook terecht voor meer informatie.

RSS