Laatste kans: vraag in oktober een gratis boom aan

Home > Inwoners > Nieuws > Laatste kans: vraag in oktober een gratis boom aan

Laatste kans: vraag in oktober een gratis boom aan

24 oktober 2019 -  Inwoners van Stichtse Vecht kunnen gedurende de maand oktober een gratis boom aanvragen bij de gemeente. De gemeente wil met deze actie inwoners stimuleren de eigen tuin groen in te richten. Bij de gemeente zijn al meer dan 400 aanvragen voor een gratis boom ingediend door zowel inwoners, basisscholen, bedrijven als VvE’s. De actie loopt nog het einde van de maand en er zijn nog een aantal bomen beschikbaar. Dus grijp deze kans en maak ook uw tuin groener!

Uw gratis boom aanvragen

U kunt zich aanmelden voor één boom per adres. Op het moment zijn de volgende boomsoorten nog beschikbaar: Zomereik, Fladderiep, Zwarte Els, Ruwe Berk, Haagbeuk, Ratelpopulier, Veldesdoorn (laatste exemplaren) en de Boswilg. Bekijk de bomenlijst (pdf, 4874 kB) met foto’s, beschrijvingen en belangrijke kenmerken van de verschillende boomsoorten voor een goede boomkeuze. De bomen worden allemaal in dezelfde maat geleverd met een stamomtrek van 8-10 centimeter.

Een gratis boom aanvragen kan van 1 tot en met 31 oktober door een mail te sturen naar klimaatbestendig@stichtsevecht.nl onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en de boomkeuze. Geef een tweede en derde keuze aan, want ook voor deze boomsoorten geldt op is op. Een aanvraag is pas volledig wanneer deze per mail door de gemeente is bevestigd.

Uitgifte van de bomen

De bomen zullen in de weekenden van 23/24 november (Maarssen en Breukelen) en van 30/1 november/december (overige kernen en het buitengebied) door de lokale kwekerij thuis worden bezorgd. U hoeft daarvoor niet thuis te zijn. Het is wel van belang om de boom zo spoedig mogelijk te planten om uitdroging van de wortelkluit te voorkomen. Voor het juist planten en verzorgen van de boom ontvangt u bij uitgifte specifieke instructies voor uw gekozen boom.

De baat van een boom

Bomen en planten leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Bomen nemen bijvoorbeeld CO2 op en ademen zuurstof uit. Ook filteren bomen de lucht van bijvoorbeeld fijnstof, dempen ze geluid, helpen ze wateroverlast te voorkomen en zijn ze heel belangrijk voor de biodiversiteit. Een boom in de tuin werkt ook heel verkoelend, omdat het zorgt voor vocht in de lucht en schaduw biedt. Op een extreem hete zomerdag kan de schaduw van een boom de stenen ondergrond wel tot 14°C koelen ten opzichte van de omgeving. Met deze actie wil de gemeente inwoners stimuleren meer ruimte aan groen te geven en een boom te planten.

Belangrijke voorwaarden op een rij

• Deze gemeente stelt voor deze actie 500 bomen beschikbaar (op is op), waarbij de aanvragen op volgorde van binnenkomst worden behandeld. Let op: per boomsoort geldt ook een beperkte beschikbaarheid waarbij geldt op is op.
  • Een aanvraag is pas volledig wanneer deze per mail door de gemeente is bevestigd.
  • De actie geldt alleen voor particuliere terreinen van inwoners, bedrijven, scholen en instellingen van de gemeente Stichtse Vecht. De boom dient op het opgegeven adres geplant te worden.
  • Er geldt maximaal één boom per adres.
  • In particuliere tuinen adviseren wij om bij het planten van de boom een afstand van 2 meter tot de erfgrens aan te houden.
  • De gemeente is niet aansprakelijk voor de verzorging en onderhoud van de boom en kan niet aansprakelijk worden gesteld.