Laat een gratis tuinschets maken voor een klimaatbestendige tuin

Home > Inwoners > Nieuws > Laat een gratis tuinschets maken voor een klimaatbestendige tuin

Laat een gratis tuinschets maken voor een klimaatbestendige tuin

10 maart 2017 - Op vrijdagmiddag 24 maart en op zaterdagmiddag 8 april kunt u bij twee tuincentra u een gratis tuinschets laten maken voor een regenbestendige tuin. Deskundig personeel informeert bezoekers over het aanleggen van een watervriendelijke tuin. Zo helpen ze mee om wateroverlast te voorkomen en de tuin koeler te houden tijdens hitte.

Meld u aan voor de gratis tuinschets

De gratis tuinschetsen worden gemaakt door tuinarchitect Esther de Graaf. Heeft u interesse? Meld u dan aan via info@escapetuinarchitectuur.nl. Vergeet niet wat foto's en afmetingen van uw tuin toe te voegen. Er is beperkt plek, dus wees er snel bij.

Waar en wanneer

• Vrijdag 24 maart, tussen 13.00 - 17.00 is de tuinarchitect bij Tuincentrum Van Ginkel, Tuinbouwweg 15 in Maarssen. Als u zich heeft aangemeld, ontvangt u uiterlijk 17 maart bericht of u bent geselecteerd.
  • Zaterdag 8 april tussen 13.00 - 17.00 komt Esther de Graaf langs bij Vechtweelde, Herenweg 35 in Maarssen. Als u zich heeft aangemeld ontvangt u uiterlijk 31 maart  bericht of u bent geselecteerd.

Met deze actie lanceren diverse gemeenten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de campagne Natuurlijk! De watervriendelijke tuin. Deze campagne is gericht op het geven van concrete handvatten aan bewoners om hun tuin te vergroenen. In maart en juli 2017 staat de watervriendelijke tuin centraal in een aantal tuincentra.

Tegel eruit, plantje erin

Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met hitte, droogte en extreme regenbuien. U kunt meer doen om uw tuin als buffer te gebruiken tegen problemen met te veel of te weinig water. Door zoveel mogelijk tegels in de tuin te vervangen door groen kan het regenwater wegzakken in de bodem. Hierdoor is er bij heftige buien minder snel kans op overstroming van de rioolputten en wateroverlast op straat. Ook verdort de tuin minder bij periodes van langdurige droogte. Een groene tuin is koeler in de zomer en ook beter voor vogels, vlinders, bijen en andere diersoorten. Gemeenten en waterschappen zijn al aan het werk om extra ruimte te maken voor het bergen van regenwater. Ze willen graag dat ook u bijdraagt door uw tuin te vergroenen.

Folder met tips

Een watervriendelijke tuin lijkt misschien ingewikkeld om aan te leggen, maar wat kleine aanpassingen maken al veel verschil. Met aangepaste inrichting, beplanting en andere maatregelen is de waterhuishouding in en rond de tuin te verbeteren. Ook vraagt een groene tuin niet altijd meer onderhoud. Om u te inspireren, is er een folder met ideeën voor de watervriendelijke tuin beschikbaar. Hierin staan diverse voorbeelden hoe een tuin te vergroenen. De folder met ideeën voor een watervriendelijke tuin vindt u op de website van het waterschap www.destichtserijnlanden.nl/tuin.

Meer inspiratie

Kijk voor meer inspiratie en ideeën op www.huisjeboompjebeter.nl of op www.stichtsevecht.nl/klimaatbestendig. Meer informatie over de campagne vindt u op  www.tuinbranche.nl/vrijepagina/waterpagina/.

Klimaatverandering: maak je tuin watervriendelijk

Aangepaste openingstijden in april, mei en juni vanwege meerdere feestdagen.

uw mening telt