Kom zaterdag 26 januari bomen knotten in park Vechtenstein

Home > Inwoners > Nieuws > Kom zaterdag 26 januari bomen knotten in park Vechtenstein

Kom zaterdag 26 januari bomen knotten in park Vechtenstein

21 januari 2019 - Elk jaar in januari knotten we de bomen en Essen in park Vechtenstein. Dat gebeurt vanuit een oude beheervisie om het bos als hakhout te gebruiken. Het hakhoutbos is een belangrijk leefgebied voor allerlei planten en dieren. Aanstaande zaterdag 26 januari gaat een groep vrijwilligers weer aan het werk. Doet u ook mee?

Wat is een hakhoutbos

Hakhout is een bosvorm die tot de eerste helft van de vorige eeuw heel veel werd toegepast. Dit bostype leverde veel nuttige producten op, zoals bouwhout, palen en brandhout. Nu wordt hakhout steeds vaker gebruikt als biobrandstof om groene stroom op te wekken. Bomen worden laag bij de grond afgezaagd en krijgen de kans om opnieuw uit te lopen. Na een paar jaar worden de takken geoogst en begint de cyclus opnieuw. Door hakhoutbeheer zorgt het knotten van de bomen weer voor meer lichtinval. Dat is goed voor de biodiversiteit: er kunnen veel kruiden en heesters groeien.

Knotten van hakhoutbos

Vroeger stonden in park Vechtenstein alleen Essen, die de gemeente voor hakhout gebruikte. Door de Essentaksterfte zijn er veel Essen afgestorven. De gemeente heeft daarom in 2015 nieuwe soorten geplant: de Grauwe Els, Haagbeuk, gewone hazelaar en Veldiep. De groei van een hakhoutbos is heel dynamisch en maakt het bos tot een belangrijk leefgebied voor allerlei planten en dieren. Elk jaar wordt een vierde deel van park Vechtenstein geknot.

Help mee

Op 26 januari gaan we met een groep vrijwilligers de bomen en essen knotten. Jong en oud is van harte welkom! De natuurwerkdag begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 14.00 uur. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij het Milieu Educatie Centrum (MEC) Maarssen. Mail hiervoor naar: c.hakkert@odru.nl. U kunt zich opgeven tot 23 januari 2019. Vergeet niet zelf waterdichte schoenen mee te nemen.

Graag tot 26 januari!