Gratis boom voor inwoners Stichtse Vecht

Home > Inwoners > Nieuws > Gratis boom voor inwoners Stichtse Vecht

Gratis boom voor inwoners Stichtse Vecht

1 oktober 2019 - Stichtse Vecht trakteert inwoners op een gratis boom. De gemeente stelt 500 bomen beschikbaar en wil met deze actie inwoners stimuleren de eigen tuin groen in te richten. Meer bomen en groene tuinen dragen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving. Bomen zorgen voor verkoeling bij warme dagen, verminderen de kans op overlast bij extreme regenval en verbeteren de biodiversiteit. Inwoners, bedrijven, scholen en instellingen kunnen van 1 tot en met 31 oktober één gratis boom aanvragen bij de gemeente. Wees er snel bij, want op is op.

De baat van een boom

Bomen en planten leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Bomen nemen bijvoorbeeld CO2 op en ademen zuurstof uit. Ook filteren bomen de lucht van bijvoorbeeld fijnstof, dempen ze geluid, helpen ze wateroverlast te voorkomen en zijn ze heel belangrijk voor de biodiversiteit. Een boom in de tuin werkt ook heel verkoelend, omdat het zorgt voor vocht in de lucht en schaduw biedt. Op een extreem hete zomerdag kan de schaduw van een boom de stenen ondergrond wel tot 14°C koelen ten opzichte van de omgeving. Met deze actie wil de gemeente inwoners stimuleren meer ruimte aan groen te geven en een boom te planten.

Keuze uit 12 boomsoorten

U kunt zich aanmelden voor één boom per adres. Hierbij is er keuze uit 12 verschillende boomsoorten. Afhankelijk van de locatie waar de boom geplant wordt, kan er gekozen worden voor een grotere of een wat kleinere boomsoort. De grotere bomen hebben een minimale beschikbare ruimte nodig van ongeveer 30 vierkante meter en een onverharde ruimte rondom de stam van 2 bij 2 meter. Voor de kleinere boomsoorten geldt een minimale ruimte van ongeveer 15 vierkante meter en een onverhard oppervlak van minstens anderhalf bij anderhalve meter. De bomen worden allemaal in dezelfde maat geleverd met een stamomtrek van 8-10 centimeter.

Bekijk de bomenlijst (pdf, 4874 kB) met foto’s, beschrijvingen en belangrijke kenmerken van de verschillende boomsoorten voor een goede boomkeuze.

Uw gratis boom aanvragen

Een gratis boom aanvragen kan van 1 tot en met 31 oktober door een mail te sturen naar klimaatbestendig@stichtsevecht.nl onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en de boomkeuze. Geef eventueel een tweede keuze aan, want ook voor de boomsoorten geldt: op is op. Een aanvraag is pas volledig wanneer deze per mail door de gemeente is bevestigd.

Uitgifte van de bomen

De bomen zullen in de weekenden van 23/24 november (Maarssen en Breukelen) en van 30/1 november/december (overige kernen en het buitengebied) door de lokale kwekerij thuis worden bezorgd. U hoeft daarvoor niet thuis te zijn. Het is wel van belang om de boom zo spoedig mogelijk te planten om uitdroging van de wortelkluit te voorkomen. Voor het juist planten en verzorgen van de boom ontvangt u bij uitgifte specifieke instructies voor uw gekozen boom.

Belangrijke voorwaarden op een rij

• Deze gemeente stelt voor deze actie 500 bomen beschikbaar (op is op), waarbij de aanvragen op volgorde van binnenkomst worden behandeld. Let op: per boomsoort geldt ook een beperkte beschikbaarheid waarbij geldt op is op.
  • Een aanvraag is pas volledig wanneer deze per mail door de gemeente is bevestigd.
  • De actie geldt alleen voor particuliere terreinen van inwoners, bedrijven, scholen en instellingen van de gemeente Stichtse Vecht. De boom dient op het opgegeven adres geplant te worden.
  • Er geldt maximaal één boom per adres.
  • In particuliere tuinen adviseren wij om bij het planten van de boom een afstand van 2 meter tot de erfgrens aan te houden.
  • De gemeente is niet aansprakelijk voor de verzorging en onderhoud van de boom en kan niet aansprakelijk worden gesteld.