Extra controle op juistheid woonadressen

Home > Inwoners > Nieuws > Extra controle op juistheid woonadressen

Extra controle op juistheid woonadressen

13 september 2019 - De gemeente wil de kwaliteit van de Basisregistratie Personen (BRP) verder verbeteren. Omdat de BRP in orde moet zijn werken we mee met de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA). Overheidsdiensten geven hun twijfels over de bewoning van een adres door aan de gemeente. Vanaf medio september tot het einde van het jaar gaan we extra adresonderzoek doen en huisbezoeken afleggen. Onderzocht wordt of inwoners wel op het adres wonen dat zij hebben doorgegeven aan de gemeente.

De extra inzet is nodig omdat klanten benadeeld kunnen worden door een verkeerde inschrijving. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen bezorgen van de stempassen in aanloop naar verkiezingen. Het heeft ook grotere gevolgen. Die aan mensen die zorg en (schuld)hulp nodig hebben. Die kunnen we dan lastig bereiken.

Een adresonderzoek kan soms leiden tot een huisbezoek. Onderzoekers van de gemeente moeten zich legitimeren. Ook hebben ze een brief bij zich voor de inwoners waarin hun werkzaamheden staan uitgelegd.

Iedereen is volgens de wet zelf verantwoordelijk voor een juiste registratie in de BRP: wie verhuist moet dat zo snel mogelijk  melden aan de gemeente. Inwoners kunnen zelf controleren of zij op het juiste adres staan ingeschreven door in te loggen met DigiD op www.mijnoverheid.nl.