Eerste wereldwinkel ter wereld viert 50-jarig jubileum

Home > Inwoners > Nieuws > Eerste wereldwinkel ter wereld viert 50-jarig jubileum

Eerste wereldwinkel ter wereld viert 50-jarig jubileum

5 september 2019 - Vrijdag 6 september vanaf 14:30 uur viert Wereldwinkel Breukelen hun 50-jarig jubileum. In 1969 startte in Breukelen in de woonkamer van oprichter Johan Derks de eerste ‘Derde-Wereldwinkel’ ter wereld, algauw ‘Wereldwinkel’ genoemd. Nu, vijftig jaar later en enkele omzwervingen door Breukelen verder, viert de winkel zijn jubileum.

Johan Derks richtte de eerste Wereldwinkel op in zijn woonkamer aan het Zandpad nummer 83. Twee jaar na de oprichting van de eerste winkel in Breukelen waren er in heel Nederland al 170 winkels. Geïnspireerd door de eerste Wereldwinkel is in 1981 opnieuw een Wereldwinkel opgericht in een garage aan het Domineeslaantje 47. Na vier jaar gingen de deuren weer sluiten.

De derde Wereldwinkel in Breukelen startte Jan Rutges in 1992 met een aantal enthousiaste vrijwilligers. Dit begon met een Wereldwinkelkast bij Super-Hendriks en daarna een verkoopkraam in Winkelcentrum Noord. De Wereldwinkel kon op de 1 augustus 2000 starten in de zijkamer van de openbare bibliotheek.

De bibliotheek ging na een paar jaar verhuizen en de Wereldwinkel moest direct op zoek naar een andere locatie. Die werd eind 2002 gevonden in het Brandspuithuis op Kerkplein 19, waar de Wereldwinkel op dit moment nog steeds zit.

RSS