Basisschoolleerlingen Stichtse Vecht kunnen solliciteren naar functie van kinderburgemeester

Home > Inwoners > Nieuws > Basisschoolleerlingen Stichtse Vecht kunnen solliciteren naar functie van kinderburgemeester

Basisschoolleerlingen Stichtse Vecht kunnen solliciteren naar functie van kinderburgemeester

18 mei 2017 - Gemeente Stichtse Vecht krijgt met ingang van het schooljaar 2017/18 een kinderburgemeester. Het gemeentebestuur wil op die manier kinderen meer betrekken bij de besluitvorming in de stad. 'We vinden het belangrijk dat we ook kinderen betrekken bij het ontwikkelen en uitvoeren van gemeentelijke beleid. Ze zitten vaak boordevol goede ideeën.  Kinderen hebben de toekomst en verdienen aandacht, ook vanuit het openbaar bestuur. We willen hen graag een stem geven", aldus burgemeester Marc Witteman.

Alle basisschoolleerlingen die nu (schooljaar 2016/17) in groep 7 zitten, kunnen zich kandidaat stellen om de eerste kinderburgemeester van Stichtse Vecht te worden.

Zij krijgen binnenkort een uitnodiging van de gemeente om zich verkiesbaar te stellen voor de functie. Medio juni selecteert een deskundige jury uit de aanmeldingen vijf kandidaten die  vervolgens een korte verkiezingscampagne mogen voeren. Vrijdag 30 juni kunnen alle kinderen uit Stichtse Vecht in de  basisschoolleeftijd in een écht stemhokje op hun school hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Op zaterdag 1 juli wordt de uitslag bekend gemaakt.

Functie

De kinderburgemeester wordt benoemd per 1 september, het begin van het nieuwe schooljaar, en blijft een jaar in functie. De officiële installatie vindt plaats in de raadsvergadering van 26 september.

De kinderburgemeester zal burgemeester Witteman en wethouders vergezellen tijdens representatieve taken zoals de intocht van Sinterklaas of de viering van Koningsdag. De kinderburgemeester mag ook zelf activiteiten organiseren of met bestuurders en inwoners in gesprek over onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen. Dat kan over van alles gaan, van bijvoorbeeld spelen en school tot sport of verkeersveiligheid. 

Daarnaast zal de kinderburgemeester net als een echte burgemeester ceremoniële taken verrichten, zoals openingen.

RSS
uw mening telt