Stichtse Vecht telt centraal op 27 mei

Home > Bestuur > Persberichten > Stichtse Vecht telt centraal op 27 mei

Stichtse Vecht telt centraal op 27 mei

21 mei 2019 - Donderdag 23 mei vindt de Europees Parlementsverkiezing plaats. Landelijk is bepaald dat maandag 27 mei de centrale telling wordt gehouden. Stichtse Vecht doet voor de 2e keer mee aan deze proef van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De stemmen worden dan op kandidaatsniveau geteld. Om 9:00 uur gaan 84 tellers aan de slag in de OVVO/De Kroon sporthal aan de Sportparkweg 9 in Maarssen.

Overhandiging cadeau

Burgemeester Yvonne van Mastrigt overhandigt bij de start een mooi cadeau aan vertegenwoordigers van korfbalvereniging OVVO/De Kroon. Dit vanwege het beschikbaar stellen van hun locatie en de fijne samenwerking. Ook op 21 maart (dag na de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen) vond in de sporthal de centrale telling plaats.   

Op 23 mei wordt na de sluiting van de stembureaus om 21:00 uur in het stemlokaal alleen op partijniveau geteld. Het tellen van de stemmen die op afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht gebeurt centraal en in het openbaar op 27 mei. Hiervoor wordt een gemeentelijk stembureau ingesteld. Dit stembureau stelt van elk stembureau de uitslag vast.

Bekendmaken (voorlopige) uitslag

In veel lidstaten van de Europese Unie gaan zondag 26 mei de stembureaus open. De Europese Kiesakte bepaalt dat geen lidstaat uitslagen bekend mag maken voordat in alle lidstaten de stemming is afgelopen. In Nederland mogen gemeenten de voorlopige uitslag pas bekendmaken op zondagavond 26 mei na 23:00 uur. Onze gemeente publiceert dan de voorlopige uitslag op partniveau op stichtsevecht.nl/verkiezingen. De definitieve uitslag maakt de Kiesraad bekend op dinsdag 4 juni.

RSS