Stichtse Vecht neemt maatregelen om storingen Vechtbrug zo veel mogelijk te voorkomen

Home > Bestuur > Persberichten > Stichtse Vecht neemt maatregelen om storingen Vechtbrug zo veel mogelijk te voorkomen

Stichtse Vecht neemt maatregelen om storingen Vechtbrug zo veel mogelijk te voorkomen

18 juni 2019 - De aansturing van de Vechtbrug in Breukelen kent al langer problemen. Zo kon ook afgelopen weekend de brug niet worden gesloten waardoor weggebruikers lang moesten wachten. Begin juni dit jaar heeft de gemeente de brug laten inspecteren op dit mankement. Daaruit is gebleken dat een aantal mechanische onderdelen van de brug is versleten. Hierdoor ontstaan storingen in de elektronische aansturing van de brug waardoor deze niet altijd goed sluit. Om deze storingen te verhelpen is elke keer een “reset” van de brug noodzakelijk. Die reset kan alleen door een deskundige monteur worden uitgevoerd. Met het aanrijden van die monteur kan de duur van een dergelijke storing al snel oplopen tot een of enkele uren.

Wethouder Jeroen Willem Klomps: “We vinden het uitermate vervelend dat de storingen van de brug al zo lang gaande zijn en dat onze inwoners en bezoekers daar zoveel last van ondervinden. Het achterhalen van de oorzaak van deze storingen, heeft helaas lang geduurd. We nemen nu een aantal maatregelen die een deel van de storingen kunnen voorkomen maar helaas niet alle. Ook hebben we een ingenieursbureau opdracht gegeven om uit te zoeken hoe we zo snel als mogelijk onderhoud aan de brug kunnen laten uitvoeren.”  

Preventieve maatregelen

Gezien de toenemende drukte tijdens het vaarseizoen en ook de zomervakantieperiode die er aan komt, neemt gemeente Stichtse Vecht een aantal extra preventieve maatregelen namelijk het extra smeren van de brugonderdelen en het trager afstellen van de brugbewegingen. Ook worden de brugwachters geïnstrueerd over de technische problemen van de brug en hoe zij  in de bediening van de brug daar rekening mee moeten houden om storingen zo veel mogelijk te voorkomen. Helaas kunnen waarschijnlijk niet alle storingen worden voorkomen. Als de brug door een storing niet begaanbaar is, zijn de brug in Nieuwersluis of de Termeerbrug in Maarssen afhankelijk van het reisdoel, de logische alternatieven.

Onderhoud van de brug

De onderdelen van de brug die moeten worden vervangen, zijn niet uit voorraad leverbaar. Deze moeten worden gemaakt. Ook zal bij de vervanging van de onderdelen rekening gehouden moeten worden wat dat betekent voor de scheepvaart midden in het vaarseizoen.

RSS