Kinderburgemeester geeft startschot afvalvrije school in Vreeland en Loenersloot

Home > Bestuur > Persberichten > Kinderburgemeester geeft startschot afvalvrije school in Vreeland en Loenersloot

Kinderburgemeester geeft startschot afvalvrije school in Vreeland en Loenersloot

7 maart 2019 - Op maandag 11 maart geeft kinderburgemeester Britt Klomp als ambassadeur de aftrap voor de start van het programma ‘Afval, het begin van iets nieuws’. Dat doet zij om 8:45 uur samen met de Verrukkelijke Vuilnismannen en de kinderen van CSV de Ridderhof in Vreeland. Op 18 maart gaat zij om 9:00 uur naar de Montessorischool in Loenersloot om ook daar het startschot te geven. De media zijn van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

De kinderburgemeester is ambassadeur van het educatieprogramma ‘Afval het begin van iets nieuws’. Zij vindt het belangrijk om goed om te gaan met het milieu. En om de directe omgeving rondom scholen schoon te houden. Britt Klomp: “Als je afval goed scheidt, dan kun je van afval nieuwe dingen maken. Het lesprogramma ‘Afval het begin van iets nieuws’ vind ik heel goed. Alle groepen op school doen mee, zelfs de allerkleinste. Zo leert iedereen op jonge leeftijd al dat je je afval moet opruimen. En het liefst moet voorkomen. Dat is goed voor een schone wereld en dat is weer voor iedereen fijner om in te leven, voor mensen en voor de dieren. Samen kunnen we een stukje bijdragen aan een schonere wereld. Afval voorkomen kan door minder te kopen. Of door iets dat je niet meer gebruikt en wat nog goed is, weg te geven aan een ander. Die is er misschien wel heel blij mee. Als je toch afval hebt, maak er dan geen zwerfafval van. Er kan iets nieuws van worden gemaakt, als je het gescheiden inzamelt. Ik vind het daarom belangrijk dat meer scholen met dit lesprogramma meedoen. Afval scheiden moet een gewoonte gaan worden. Als wij het op school goed leren, blijven wij het de rest van ons leven goed doen. Thuis kunnen we dan samen met onze ouders beter omgaan met afval. Daarom ben ik ambassadeur van het lesprogramma ‘Afval, het begin van iets nieuws’. Afval, de keuze is aan jou!”

In 2018 zijn vier scholen gestart met een pilot om hun school zoveel mogelijk restafvalvrij te maken. Dat zijn De Flambouw, OBS De Tweemaster, kinderopvang kidswereld in Nigtevecht en De Bijenschans uit Breukelen. Het MEC Maarssen ontwikkelde een lesprogramma waarmee de kinderen leren waarom wij afval moeten scheiden en hoe je dat het gemakkelijkst thuis kunt doen. Onder het mom van jong geleerd is oud gedaan wordt op deze manier op school de basis gelegd. Onder de titel ‘Afval Het begin van iets nieuws’ worden de scholen actief betrokken bij afvalscheiding en afvalpreventie. De gemeente faciliteert de scholen die zijn ingestapt om in de klas afval te scheiden en die in de kernen liggen waar omgekeerd inzamelen ingevoerd wordt.

RSS