Innovatief landmeten

Home > Bestuur > Persberichten > Innovatief landmeten

Innovatief landmeten

7 januari 2019 - Gemeente Stichtse Vecht gaat op 10 en 14 januari als eerste gemeente een aantal gebouwen op een andere, innovatieve wijze meten: met een geoballon (binnen de bebouwde kom) en een drone (buitengebied). Het gaat om een proef waarbij onderzocht wordt of je zo effici├źnter (sneller) panden kunt opmeten. 

Uitnodiging

Op beide dagen stijgt bij goed weer de geoballon of drone op om 10:00 uur vanaf het terrein voor het gemeentehuis om vervolgens een vooraf geprogrammeerde route af te leggen. Bent u geïnteresseerd? U bent van harte welkom om te komen kijken bij dit vertrekmoment.

BGT/BAG

De gemeente Stichtse Vecht is bronhouder van verschillende basisregistraties, zoals de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Dit betekent dat de gemeente verantwoordelijk is voor de kwaliteit, volledigheid en actualiteit.

De BGT bestaat uit topografische objecten zoals erven, voetpaden, wegen en straatmeubilair. Panden (BAG) zijn ook onderdeel van de BGT. De BGT is een digitale kaart en wettelijk geregeld. Dat betekent o.a. dat de Gemeente Stichtse Vecht verplicht is deze kaart te gebruiken en bij te houden. Het bijhouden laten we door FACTO GEO uitvoeren. Dit is een landmeetkundig advies- en ingenieursbureau. Zij kwamen met het idee om deze nieuwe meetmethode te testen naast de traditionele landmetingen.

Voor gemeente Stichtse Vecht zijn de resultaten ook van belang. De gemeente heeft veel BGT/BAG-objecten die lastig te meten zijn. Denk aan bijvoorbeeld panden rond het plassengebied. Van boven zie je vaak meer dan vanaf land.

RSS