Impuls campagne Samen Dementievriendelijk in Stichtse Vecht

Home > Bestuur > Persberichten > Impuls campagne Samen Dementievriendelijk in Stichtse Vecht

Impuls campagne Samen Dementievriendelijk in Stichtse Vecht

14 februari 2019 - Eén op de 5 mensen in Nederland krijgt een vorm van dementie, aldus Alzheimer Nederland. Iedereen krijgt er op de een of andere manier mee te maken. In de familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk. Eind 2016 startte de campagne Samen Dementievriendelijk in Stichtse Vecht met het ondertekenen van een intentieverklaring door 16 organisaties.

Op 21 februari a.s. komen de ondertekenaars van toen mét een aantal nieuwe ondertekenaars samen in Boom & Bosch om de campagne een impuls te geven. Dat is mede mogelijk dankzij een bijdrage van het STAG Fonds Stichtse Vecht en de gemeente.

Dementievriendelijk

Gemeente Stichtse Vecht, Alzheimer Nederland en Welzijn Stichtse Vecht hebben in 2016 het initiatief genomen voor een dementievriendelijke gemeente.
Wethouder Sociaal Hetty Veneklaas: “Het is belangrijk dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk kunnen meedoen en een waardig en zinvol leven kunnen leiden. Iedereen in Stichtse Vecht moet meer weten over dementie. We krijgen er tenslotte allemaal mee te maken. We moeten meer oog hebben voor wat iemand met dementie nog wél kan, in plaats van te letten op wat hij niet meer kan. Hun dagelijks leven kan een stuk gemakkelijker zijn met een beetje hulp van ons allemaal. Bijvoorbeeld van buurvrouw, winkelier, agent, ambtenaar die begrip tonen voor de ziekte en hebben geleerd hoe zij mensen met dementie het beste tegemoet kunnen treden. Als we allemaal een beetje moeite doen, kunnen we veel voor elkaar betekenen”.

Extra impuls voor de campagne

De afgelopen twee jaar ontving een aantal bedrijven en organisaties een certificaat ‘dementievriendelijk’. Ook deden veel inwoners mee aan de publiekstraining van Alzheimer Nederland. De campagne heeft een extra impuls gekregen door de gezamenlijke financiering van de gemeente en het STAG Fonds Stichtse Vecht. Daardoor zijn er nu al nieuwe deelnemers aan de campagne. Zij ondertekenen op 21 februari ook de Intentieverklaring. Hetty Veneklaas: “Ik vind het bijzonder dat het STAG Fonds zich verbonden heeft aan zo’n belangrijk thema en substantieel bijdraagt aan een dementievriendelijk Stichtse Vecht. We zijn goed op weg maar er valt nog een wereld te winnen. We roepen winkeliers, banken, verenigingen, kerken en andere organisaties op om zich aan te sluiten bij de campagne”.

Meer informatie

De bijeenkomst op donderdag 21 februari a.s. in Boom & Bosch te Breukelen begint om 15:30 uur. Naast de ondertekening van de intentieverklaring komt tijdens de bijeenkomst het verhaal aan bod van iemand die al op relatief jonge leeftijd dementeert.

U bent van harte welkom bij deze bijeenkomst. Graag aanmelden uiterlijk 19 februari via samendementievriendelijk.sv@gmail.com. Organisaties en bedrijven die zich in willen zetten om Stichtse Vecht dementievriendelijker te maken, kunnen zich aanmelden via ditzelfde emailadres. Ook kunt u hier terecht voor meer informatie over deze campagne.

RSS