Acties tegen wateroverlast

Home > Bestuur > Persberichten > Acties tegen wateroverlast

Acties tegen wateroverlast

28 maart 2019 - Stichtse Vecht vraagt aandacht voor de landelijke actie: ‘Maand van de Watervriendelijke tuin’. Inwoners met een tuin worden uitgedaagd om na te denken over het nut en de noodzaak van water- en hittebestendige tuinen. Vragen als: ‘Wat houdt een watervriendelijke tuin precies in?’ en ‘Waar kan ik het beste beginnen?’ worden beantwoord. Er zijn verschillende acties, leuke activiteiten en natuurlijk flinke kortingen.

Het klimaat verandert en dat kan overlast geven. U kunt hier wat aan doen! We krijgen steeds vaker te maken met perioden van hitte, droogte en daardoor extreme regenbuien. Door een tuin in te richten met groen zoals bomen, struiken, planten of een gazon en minder stenen verkleint de kans op wateroverlast. Het vele regenwater krijgt namelijk de kans om weg te trekken in de groene bodem. Als u het regenwater opvangt in een regenton heeft u daarnaast ook gratis sproeiwater. Ook is een groene tuin, koeler in de zomer en draagt deze bij aan het verhogen van de biodiversiteit: er komen meer vogels, vlinders en andere insecten om in uw tuin te leven.

Lokale acties

Tijdens de actiemaand in april is er extra aandacht voor het thema water en worden er verschillende acties gehouden in de gemeente Stichtse Vecht. Zo is er in tuincentrum van Ginkel een gedeelte ingericht waar verschillende maatregelen voor een watervriendelijke tuin worden getoond. En heeft tuincentrum Vechtweelde zondag 14 april een bemande stand voor meer informatie over groene en watervriendelijke tuinen. Ook zijn er bij de tuincentra gedurende de maand april verschillende kortingsacties op bijvoorbeeld regentonnen.

Tijdens de weekmarkt in Bisonspoor zijn we aanwezig met een informatie- en activiteitenstand. Hier is nuttige informatie te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze watertafel, raad hoeveel liter water er in onze regenton past en win daarmee een leuke goodiebag! Op www.tuinbranche.nl staat een compleet overzicht van de verschillende acties per tuincentrum en gemeente.

Op weg naar een groene tuin

Het Handboek voor de watervriendelijke tuin helpt tuincentra om in gesprek te gaan met hun klanten. Aan de hand van 19 tips worden de stappen naar een groenere tuin succesvol doorlopen. Daarnaast informeert de website www.klimaatklaar.nl welke verschillende maatregelen particulieren kunnen nemen en worden goede voorbeelden gedeeld om anderen te inspireren. Ontdek samen de eindeloze mogelijkheden van groen!

Deze landelijke actie van de Tuinbranche wordt ondersteund door 5 gemeentes in de regio Utrecht, tuincentra en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

RSS